Laminat

 


Laminat je pri nas v uporabi že preko 20 let in je najcenejša in najenostavnejša oblika oblaganja talnih površin. Obstaja zelo veliko različnih vrst vzorcev laminatov, vendar moramo biti pri izbiri najbolj pozorni predvsem na tri stvari:

  1. nikoli ne kupovati najcenejšega laminata ( debelina je 6mm in zelo hitro začne ” cveteti” po robovih)
  2. laminat ni samo les -> sestavljen iz spodnje (les) in zgornje (perforiran z zaščito) plasti
  3. laminat ni za vlažne in obremenjene prostore

Faze polaganja laminata:

1.  Priprava podlage –

Podlaga mora biti ravna in čista brez kakršnih koli delcev. Na estrih ali katero koli ravno površino moramo predhodno položiti podlogo ( ekstrudiranO peno iz polistirola, ublaži neravnine, dobra izolira hojo, manjša termična izolacija). Priporočam peno v kosih debeline vsaj 3mm, katere je treba medsebojno polepiti, da se nebi čez čas pod laminatom začele spodrivati ena pod drugo (prikaz na sliki spodaj) .

cof

2.  Polaganje laminata –

Laminat je les ki diha, tako kot vsak les se tudi on krči in razteza. Ker se laminata ne lepi med seboj, je zadeva plavajoča. Predhodno moramo predvideti kje bodo nameščeni kakšni težji predmeti (omare, kuhinje,..) in tam ne položiti laminata.

Laminat polagamo plavajoče. To pomeni da ga nikjer ne tlačimo in vpasujemo, vendar povsod pustimo dovolj prostora da se les lahko normalno krči/širi. Priporočam vsaj 1 cm na vsaki strani stene in 0,5 cm pri vratnih podbojih ali omarah. Če se le da podboje pod režemo in laminat spravimo pod njih. Laminat se polaga tako da začnemo pri “ženski” strani utorov (notranji) in nadaljujemo proti “moškemu” (zunanji).

3. Polaganje okrasnih letev –

Okrasne letve izberemo glede na barvo in vzorec laminata po svoji želji. Zaključna letev pri vratnih podbojih pa naj ne bo fiksna in jo prilepimo na obojestransko lepilo.

20170622_123336

Laminat je zelo občutljiv na vlago. Če se zgodi da se polije voda ali kakršna koli tekočina ga čim prej posušimo. Laminata se ne da popraviti, njegova življenska doba pa je približno 10 let.

Moje priporočilo je da se odločite za nakup vsaj 8mm debelega laminata in z vidnimi režami (prikazano na sliki spodaj). Vidne reže poskrbijo da se v primeru razslojevanja  vsaj nekoliko zakrijejo tiste reže ki bi se pri klasičnem laminatu vsekakor poznale.

cof

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close