Mansarda na mrzli Pokljuki


Ob koncu prejšnjega leta smo začeli z izdelavo mansarde na Pokljuki. Bilo je že kar precej snega in temperature krepko pod ničlo. Stranka se je odločila za izoliranje mansarde saj so bile tam precejšnje izgube toplote in brez ogrevanja celo pod lediščem. Ko smo prišli na objekt je bila jutranja temperatura 3 °c. Precej neprijetno za delo vendar smo to kmalu uredili.

cof

Najprej smo namestili parno oviro pod strešno kritino. Parna ovira služi v primeru prehoda vlažnega zraka v izolacijo da ima ta možnost izhoda čez streho.

cof

Med lege smo namestili trdo stekleno volno debeline 10 cm, nato pa še prečno na profile 20 cm mehke steklene volne Ursa y=0,039cof

Pri izolaciji smo vedno pozorni na to da je ne stiskamo in ne tlačimo. Saj je zrak v njej toplotni izolator. Če nam primanjkuje prostora in smo omejeni z višino priporočam nakup steklene volne z nižjim lamda npr: y=0,035, ki je bolje izolativna.mde

cof

Pri izolaciji moramo biti še najbolj natančni, saj je bistvo dobre mansarde, da zmanjšamo toplotne izgube z prehajanjem toplote skozi streho.

cof

Na profile nalepimo dvostranski lepilni trak in čez namestimo parno zaporo. Nikakor na sliki ni navadni polivinil, ampak prav namenska folija za to. Vedno poskrbimo da dobro zatesnimo vse spoje in stike ob stenah, praktično je strop nepredušen.

cof

cof

cof

Ko smo namestili plošče jih impregniramo z emulzijo.cofcof

Sledi 2x bandažiranje stikov in glajenje površine.cofcofhdr

Tako pa izgleda pobeljena mansarda.

hdrhdrhdr

 Zadnji dan, ko smo zjutraj prišli na objekt pobrusiti površine in pobeliti smo izmerili temperaturo. Zunaj -9 °c , znotraj pa 12 °c brez ogrevanja. Stranka je bila zadovoljna z investicijo, mi pa smo dobili še en dokaz da skozi streho lahko izpuhti kar precej toplote in s tem stroškov.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close