Tlakovanje dvorišča

Vreme je ravno primerno za zunanja del zato smo izvedli tlakovanje dvorišča v Ljubljani. Taki projekti zahtevajo kar nekaj načrtovanja in planiranja v naprej, zato smo bili dogovorjeni že 4 mesece v naprej. Stranka se je odločila, da bi rada zamenjala pralne plošče z tlakovci in uredila zelenico.

 Pričeli smo z pripravo terena za tlakovanje dvorišča. Najprej je potrebno izvesti izkop v globini vsaj 50 cm oz. do nosilnega sloja, saj je potrebno odstraniti nenosilen material, odpeljati na deponijo, ter  zamenjati z do 50 cm nasutja za pripravo tampona.

Debelina spodnjega ustroja je odvisna od prometne obremenitve tlakovane površine, praviloma je to od 20-30 cm, na močno obremenjenih površinah pa 40 cm ali več. Za pripravo spodnjega ustroja uporabljamo zmrzlinsko obstojen gramoz ali drobljenec debeline zrn od 0-32 mm. Ta material nanesemo z ustreznim naklonom (najmanj 2,5%) in zbijemo z valjanjem ali vibracijsko ploščo do ustrezne nosilnosti.

Nasutje je sestavljeno iz grobega nasutja 40cm-> granulacije od 0-32 mm ter postljice za polaganje tlakovcev 5-8 cm -> granulacije 4-8 mm (rizl).

Ko je teren pripravljen na tlakovanje, postavimo robnike na končne višine po željah stranke, postavimo jaške za meteorno vodo (po potrebi se uredi kanalizacija ) in nato pričnemo z polaganjem tlakovcev. Polaganje pričnemo pri najnižji točki terena, kjer želimo da voda odteka in nadaljujemo proti najvišji točki. Tokrat se je stranka odločila za polaganje brez vzorca, kar je nekoliko bolj zahtevno in nam počasnejše.

This slideshow requires JavaScript.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close